Papiersoorten & materiaal

Van kantoorpapier tot billboard, en alles daar tussen in. Bij iedere vorm van drukwerk hoort een passend materiaal. Scheurvast? Waterbestendig? Of juist beschrijfbaar? We snappen dat de keuze overweldigend kan zijn. Dus we hebben ons best gedaan om het zo duidelijk (en makkelijk) mogelijk te maken!

Welke papiersoort kies ik?

Een van onze favorieten is FSC-houtvrij offsetpapier. Deze papiersoort heeft een matte uitstraling (ongestreken) en bevat weinig houtvezels. Hierdoor zal het bij verouderen (bijna) niet verkleuren. Deze papiersoort is goed te beschrijven met pen/potlood etc. en wordt vaak gekozen bij het printen van bijvoorbeeld lesmateriaal, kleurplaten etc.

Wil je dat jouw foto’s of prints in beeld voor zich spreken, dan is Silk-papier een aanrader. Deze papiersoort is lichtglanzend (gestreken) en garandeert een perfecte balans tussen beeldweergave en goede leesbaarheid van teksten. Vandaar ook dat Silk vaak wordt gekozen bij het printen van flyers of kleine posters (A3). 

BioTop is ook een veelgebruikte papiersoort als het gaat om geboortekaartjes, rouwkaarten of printwerk voor een trouwerij. Deze papiersoort is namelijk natuurwit, zonder gebruik van optische bleekmakers (gebroken wit) en in verschillende diktes verkrijgbaar. 

Het bedrukken van kunststof wordt steeds populairder. Denk aan kunststof flyers, menukaarten, tafelkaarten, placemats etc. Bij ons maken we dit op YUPO kunststof. YUPO is een drie-laags polypropyleen kunststof en is zeer geschikt voor het gebruik in bijvoorbeeld de horeca. YUPO heeft een glad oppervlak, een hoge opaciteit en is UV licht bestendig en 100% recyclebaar. Bovendien is het waterbestendig en afwasbaar. Dat maakt het ook nog eens een iets kostbaardere maar duurzame keuze. Voor intensief gebruik in de horeca raden we aan om deze krasvast te lamineren. We horen het graag als wij daarin iets kunnen betekenen.

EEN DUURZAME KEUZE…

Wij vinden het belangrijk dat onze papiersoorten en producten bijdragen aan een beter leefmilieu. Daarom hebben de meeste papiersoorten in ons assortiment het FSC keurmerk en bestaan ze voor minstens 70% uit gerecycled hout, gerecycleerde vezels of duurzaam beheerd bos. Het label FSC promoot ecologisch verantwoord, sociaal correct en economisch leefbaar bosbeheer wereldwijd.

Daarnaast hebben onze papiersoorten ook het EU Ecolabel; het milieukeurmerk van de Europese Unie. Producten die dit keurmerk dragen, zijn minder belastend voor het milieu dan vergelijkbare producten zonder keurmerk. Zo gelden er eisen rond energiebesparing, afval en uitstoot van stoffen naar water en lucht en zijn hulpstoffen die schadelijk zijn voor het milieu niet toegestaan.

Hoeveel grams kies ik?

Het standaard kopieerpapier is 80 grams (FSC houtvrij Offsetpapier). Dit papier is een van de meest bekende en voorkomende soorten en daarom ook een van de favorieten van klanten gezien de standaard lage prijs. De zwaarste papiersoort bij ons in het assortiment is 400 grams (FSC houtvrij Offsetpapier). Dit wordt vooral gebruikt voor visitekaartjes, maar ook stempel- en bedankkaartjes worden steeds meer gedrukt op dit papier. Net als iedere papiersoort is ook deze dubbelzijdig te bedrukken. Hier tussenin zijn verschillende diktes verkrijgbaar. In principe geldt de regel; hoe groter het aantal grams van het papier, hoe dikker en luxer het papier aanvoelt.

Grootformaat

Ook qua grootformaat (boven de 320x450mm) zijn er verschillende mogelijkheden. Onze plotters kunnen formaten aan tot ca. 160 x 3000cm. Twee van onze favorieten in de materiaalkeuze die wij aanbieden voor het bedrukken van grootformaat posters zijn satin 150 grs (mat) en glossy 225 grs (licht glanzend). Het glossy papier geeft foto’s extra uitstraling zodat het van het papier af ‘knalt’. Satin papier geeft een strakke en matte uitstraling voor elke mogelijke toepassing, maar is iets gevoeliger voor scheuren.

Andere mogelijkheden in grootformaat zijn:

Stickermateriaal

Voor elke toepassing is er een ander soort stickermateriaal nodig. Daarom bieden we zowel stickers aan van kunststof/vinyl als papier. Hierbij is er nog een keuze tussen mat, glanzend of transparant. Wil je de stickers buiten gebruiken en moeten ze tegen een stootje kunnen? Kies dan voor een kunststof of vinyl materiaal. Zijn de stickers niet voor buitengebruik nodig? Dan kan er gekozen worden voor de papieren stickers.

Naast het kiezen van het materiaal is het bij het bestellen van stickers ook belangrijk om een keuze te maken in welke vorm je de stickers wilt ontvangen, we hebben de keuze uit 4 verschillende opties: Kisscut contour sticker, contour sticker, rechthoekje sticker en stickers op een vel. Om je te helpen bij het maken van een keuze hebben we de verschillen vormen stickers hieronder afgebeeld.

Mochten er vragen zijn over de materiaalkeuze, aarzel niet en neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!