bestand aanleveren

Als je een document wilt laten printen, dan is het aanleveren van een PDF-bestand vaak de meest veilige en betrouwbare methode. Het PDF-bestandsformaat zorgt er namelijk voor dat de opmaak en de inhoud van het document behouden blijven, ongeacht welke computer of printer gebruikt wordt.

PDF

Een PDF-bestand is het beste bestand dat je kunt aanleveren. Als je ervoor kiest om je document als PDF aan te leveren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken bij het opslaan van het document als PDF. Meestal kun je hiervoor de optie "Opslaan als" selecteren en vanuit daar het PDF-bestandsformaat kiezen. Let erop dat je kiest voor de optie "PDF/X-1a" of een vergelijkbare instelling, zodat alle kleurprofielen en lettertypen goed opgeslagen worden.

Vervolgens is het belangrijk om te controleren of alle afbeeldingen en kleuren goed worden weergegeven in het PDF-bestand. Dit kun je doen door het document te openen op een andere computer. Als je het PDF-bestand hebt aangeleverd bij ons, is het verstandig om goed te kijken naar de specificaties voor het afdrukken van jouw document. Dit gaat onder andere om het papierformaat, de kleuren en het aantal pagina's. Door deze specificaties duidelijk te communiceren en te bestellen, kun je ervoor zorgen dat het uiteindelijke resultaat volledig naar wens is.

Criteria:

Afloop: 3mm
Bestandsformaat: PDF
Kleurprofielen: ISO gecoat FOGRA
Lettertypen: ingesloten (embedden)
Resolutie: 300dpi

DPI

Dpi is belangrijk om een mooi en scherp eindresultaat te krijgen. Dpi betekend "Dots per Inch", of plat gezegd de hoeveelheid inkt druppeltjes die er geprint worden per inch (2,54cm). Hoe meer inkt druppeltjes, hoe voller en dus scherper het geprinte eindresultaat wordt. Het aantal dpi dat je nodig hebt is ook afhankelijk van de afstand waarvan je kijkt naar het uiteindelijke printwerk. Zo heeft een fotoboek, waarbij je dichtbij naar de foto's kijkt een hoger dpi nodig dan bijv. een banner waarbij je van ver kijkt. 

Het beste is al je printwerk met de standaard 300dpi aan te leveren, dan gaat het nooit mis. Heb je een bestand met minder dpi dan kun je in de onderstaande tabel zien vanaf welke afstand het printwerk scherp (niet pixelig) oogt. Heb je twijfels over welke dpi jouw bestand heeft? Stuur ons gerust een mailtje, dan kijken we er samen naar. 

AFLOOP

Het is vaak gewenst dat een ontwerp of tekst wordt afgedrukt zonder witranden. Dit betekent dat het ontwerp hierop moet worden aangepast, zodat deze binnen de afmetingen van het papier past. Aflopend printen is een techniek waarbij de afbeelding of tekst wordt afgedrukt tot aan de randen van het papier, Hierdoor zullen er geen witranden overblijven. Dit kan een mooi effect geven aan bijvoorbeeld posters of flyers.

Om aflopend printen mogelijk te maken moet er rekening worden gehouden met de exacte afmetingen van het papier en printerinstellingen. Het is belangrijk om een voldoende afloopruimte van 3mm rondom te hebben. Dit is extra ruimte die nodig is om het ontwerp zonder verlies van kwaliteit tot aan de rand te kunnen laten doorlopen. Bij het ontwerpen van jouw printwerk kun je dus het beste rekening houden met afloop. Heb je geen afloop in het bestand, maar wil je toch randloos printen? Dan vergroten we het ontwerp met 1% en wordt het op het gewenste formaat gesneden. Dan zal het printwerk geen witranden bevatten en komt het toch op het gewenste formaat in huis. Houd er wel rekening mee dat teksten niet te dicht op de rand staan (1 cm van de rand af) zodat dit er tijdens het snijproces niet af kan worden gesneden. 

KLEURPROFIELEN

Om ervoor te zorgen dat de kleuren worden afgedrukt zoals het is bedoeld, is het belangrijk dat de juiste kleurprofielen in het bestand worden ingevoegd. Als dit niet het geval is, kunnen er kleine afwijkingen optreden.

Lever bestanden altijd aan in CMYK, dit zijn de kleuren die onze printers kunnen printen. RGB kleuren zijn alleen zichtbaar op beeldschermen, en kunnen niet geprint worden. Mocht je bestanden aanleveren in RGB worden deze automatisch omgezet naar CMYK-kleuren, Waardoor er  kleurverschillen kunnen ontstaan. Zet daarom altijd zelf de kleuren om naar CMYK, zodat je niet voor verassingen komt te staan!

Altijd het juiste kleurprofiel: ISO gecoat FOGRA 39L
Heeft u printwerk in een ander kleurprofiel of een speciaal verzoek, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice.

LETTERTYPEN

Zorg ervoor dat de lettertypen in het PDF-document zijn ingesloten (embedden) of naar paden zijn geconverteerd.