Hoe maak je de printgegevens correct aan?

Aangezien PDF het bestandsformaat is waaraan wij de voorkeur geven als onlinedrukservice, vertellen wij u aan welke criteria een PDF-document moet voldoen om te kunnen worden afgedrukt:

  • Overloop: 3mm
  • Bestandsformaat: pdf
  • Kleurprofielen: ISO gecoat FOGRA
  • Lettertypen: ingesloten (embedden)
  • Resolutie: 150-300dpi

Overloop

Het drukproces drukt meerdere pagina's af op een groter vel. De pagina's worden dan uitgesneden. Dit proces maakt het ook mogelijk om probleemloos afdruk te maken met overloop. Bij de verdere verwerking, vooral bij gebonden drukwerk, is een zekere mate van speelruimte nodig. Als u bijvoorbeeld een brochure met nietjes bestelt, worden de pagina's gerild en gevouwen. Hier zijn de binnenste pagina's korter dan de buitenste. Aangezien we alles met de hand verwerken, is 100% snijden ook niet mogelijk - de afwijkingen zijn marginaal, maar zonder afloop zouden er kleine witte randen / flitsen (kleiner dan 0,5 mm) zijn of zou er iets uit het document moeten worden weggesneden.

Daarom wordt een afloop van minstens 3 mm gegeven voor documenten die gemaakt zijn om af te drukken. Dit betekent dat objecten (afbeeldingen of gekleurde gebieden) die aan de rand van het document liggen, 3 mm voorbij het uiteindelijke formaat worden gesneden. Dit kan worden gespecificeerd voor programma's zoals het opmaakprogramma Adobe Indesign en kan worden uitgevoerd met de PDF-export.

Als u niet over de mogelijkheid of de nodige kennis beschikt, zullen wij toch een oplossing vinden. Met een eenkleurige achtergrond, bijvoorbeeld, kunnen we zelf de overloop genereren. Dit is echter moeilijker voor beelden die op de rand liggen.

Correct formaat (pdf)

PDF is het beste bestandsformaat om af te drukken. Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere bestandsformaten, zoals:

  • Stabiel op alle platformen (Apple, Windows, Unix, Android, Linux etc.)
  • Compact en gestandaardiseerd documentformaat

Kleurprofielen

Om ervoor te zorgen dat de kleuren worden afgedrukt zoals u dat wilt, is het belangrijk dat u de juiste kleurprofielen in uw bestand invoegt. Als dit niet het geval is, kunnen er kleine afwijkingen optreden.

Wij werken met de volgende kleurprofielen:

  • ISO gecoate FOGRA 39L
  • RGB: sRGB (PC)

Heeft u printwerk in een ander kleurprofiel of een speciaal verzoek, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice.

Lettertypen

Zorg ervoor dat de lettertypen in het PDF-document zijn ingesloten (embedden) of naar paden zijn geconverteerd.